General Knowledge Capsule - 1

  1. Which of the following decade is celebrated as First United Nations Decade for the Eradication of Poverty ?  Ans:1997-2006 .
  2.  International Blood donation day is observed on which date? Ans: 06 November
  3. How are insects able to walk on the surface of water?Ans: Due to Surface Tension of Water.
  4. Which mineral  occurs in abundant under the earth crust?Ans: Silica
  5. Pneumoconiosis effects the worker who mainly works in which industry? Ans:Coal Mining Industry.
  6.  On which Panchayat did the Ashok Mehta Committee greater emphasis? Ans: Mandai Panchayat
  7. Which Harappan site had a dock ? Ans: Lothal
  8. Which has the largest livestock population in the world? Ans: India
  9. The tide at its maximum height is known by which name?Ans: Spring Tide
  10. Which Veda throws light on the beliefs and practices of the Non- Aryans?Ans:AtharvaVeda
  11. Lathyrism is caused by excessive consumption of which thing? Ans: Khesari
  12. Under which Ministry  of the Government of India does the Food and Nutrition Board work? Ans:Ministry of Agriculture
  13. Where are the local thunderstorms 'Nor Westers' prominent?Ans: West Bengal
  14. The code of conduct of the Vedic society was laid out in which text?Ans: Smritis
  15. What are the metallic constituents of hard water? Ans:Calcium , Magnesium and Iron 
  16. With which was Tarapore Committee associated?Ans: Fuller capital account convertibility
  17. What is the dense mass of small water drops on smoke particles in the lower layers of the atmosphere? Ans:Smog
  18. Who was the founder of the Nanda dynasty?Ans: Mahapadma Nanda 
  19. Which planet of the solar system has the longest day?Ans: Venus
  20. What is the average salinity of the sea water? Ans:3.5%
Next Post »